


Ośrodek Pomocy Społecznej
Zaprasza Wszystkich do udziału w inicjatywie wymiany artykułów żywnościowych za pośrednictwem Grodziskiej JADŁODZIELNI, która znajduje się przy ul. T. Kościuszki 32 obok siedziby Ośrodka Pomocy Społecznej.
Dobór miejsca usytuowania jadłodzielni nie jest przypadkowy – bliskość Ośrodka Pomocy Społecznej pozwoli na monitorowanie i dbanie przez pracowników OPS o czystość oraz jakość produktów.
Lodówka znajduje się w zasięgu monitoringu miejskiego, który ma zapobiegać ewentualnym próbom dewastacji.
Ideą lodówki społecznej jest dzielenie się nadmiarem żywności, tak aby jej nie marnować, a jednocześnie jest formą wsparcia dla osób potrzebujących.
Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować!
Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie!
W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia;
Bądź świadomym konsumentem – nie marnuj…
W jadłodzielni można zostawiać produkty zapakowane lub w pojemnikach, takie, które nadają się do spożycia.
Nie wolno w niej składać natomiast np. surowego mięsa czy otwartych produktów.
O zasadach korzystania z lodówki społecznej mówi regulamin:
Do jadłodzielni można przynosić następujące produkty:
– takie, które sam mógłbyś zjeść lub chciałbyś dostać;
– produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości
– “najlepiej spożyć przed” ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia
– “należy spożyć do” (określenie “należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia);
– wyroby, przetwory własne np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane z opisem i datą przygotowania;
– sery, jogurty, twarogi.
Do jadłodzielni nie można przynosić następujących produktów:
– żadnego rodzaju surowego mięsa
– te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu;
– produktów wytworzonych z niepasteryzowanego (surowego) mleka;
– potraw zawierających surowe jaja;- produktów już napoczętych np. otwartych puszek, słoików;
– produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych , które były poza lodówką ponad 30 min.;
– produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia
– “należy spożyć do” nie mylić z “najlepiej spożyć przed”
– produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicia;
– produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
– alkoholu.